La Jocurile Olimpice de la Tokyo, sportivele olimpice care au devenit mame au câștigat admirația a milioane de femei din toată lumea. Performanțele lor și modul în care vorbesc despre experiența maternității sparg mituri promovate sistematic de cultura pro-avort din ultimele zeci de ani. Ele continuă să facă performanță, se bucură de copiii pe care i-au născut, iar vocile lor unite în sprijinul sportivelor mame sunt mai puternice ca niciodată.

„Nu există niciun motiv pentru care nu poți avea cele mai bune performanțe după ce ai devenit mamă și să faci cea mai bună treabă. [Maternitatea] este ceva care te duce la nivelul următor și îți oferă și mai multe motive să-ți urmărești obiectivele.”

Acesta a fost „mindset-ul” care a ajutat-o pe Allyson Felix devină cea mai medaliată sportivă din istoria atletismului. Allyson a câștigat aurul la ștafetă 4X400 feminin și bronz la 400 m feminin la Tokyo. E prima ei olimpiadă de când e mamă. În 2018 a făcut preclampsie severă în timpul sarcinii și a născut-o pe fiica ei, Camryn, prin cezariană de urgență.

Dacă ai citit deja articolul despre Allyson, iată mărturiile altor 6 sportive olimpice, care arată că poți să excelezi într-un sport fără a fi nevoie să renunți la maternitate.

Foluke Akinradewo Gunderson  și fiul ei, Olukayode Ayodele

Foluke Akinradewo Gunderson  a câștigat medalia de aur la volei în sală, la Tokyo, împreună cu echipa SUA. A fost a treia olimpiadă la care a participat și prima de când e mamă:

„De mult timp visam să devin mamă ȘI sportivă profesionistă. Sunt mândră să spun că acum le fac pe amândouă. Mulțumesc tuturor mamelor de dinaintea mea care mi-au arătat că acest lucru este posibil și iată că altele ne vor urma pașii”.

 Skylar Diggins-Smith

 Skylar Diggins-Smith a câștigat medalia de aur la Tokyo, împreună cu echipa de baschet a SUA:

„Cel mai important lucru pentru mine este că am vrut întotdeauna să am copii în timp ce jucam. Am crezut mereu că este important pentru fiul meu să mă vadă jucând, să mă vadă lucrând, să mă vadă pe teren. Vreau să aibă aspirații, să devină orice vrea el să devină, să-și urmeze visurile lui. Vreau să mă vadă pe această scenă. Așadar, de fiecare dată când pare că aș putea începe să mă simt copleșită îmi amintesc de ce fac asta. El este motivația mea”.

Kara Goucher și fiul ei, Colt Mikro

Kara Goucher, alergătoare de cursă lungă din SUA:

„Când eram însărcinată cu fiul meu, mi s-a întrerupt contractul și nu am primit nici o plată. Asta pur și simplu nu trebuie să li se întâmple generațiilor viitoare. Este important ca aceste sportive să fie protejate, astfel încât să poată fi mame și sportive uimitoare în același timp”.

Mandy Bujold, soțul ei, Reid McIver, și fiica lor, Kate Olympia

Boxeura Mandy Bujold din Canada a fost nevoită să se lupte cu Comitetul Olimpic Internațional pentru a se califica la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Regulile de organizare a Jocurilor Olimpice o făceau neeligibilă pentru că a avut concediu de maternitate, dar în cele din urmă ea a câștigat bătălia:

„Am un copil. Aceasta este o binecuvântare, nu o piedică. Nivelul meu de concentrare e diferit. Există un sens diferit în ceea ce fac, spre deosebire de situația în care aș încerca doar să-mi ating un obiectiv. Cred că ceea ce fac îi arată mai mult fiicei mele ce poate face mai târziu în viață când ajunge la această vârstă”.

Alysia Montaño și fiica ei, Liliana

Atleta americană Alysia Montaño a concurat la Jocurile Olimpice din 2014 fiind însărcinată în 8 luni.

„Au fost multe discuții în jurul ideii «Oh, dacă rămâi însărcinată ai terminat cu sportul?». Dacă rămâi însărcinată și ai contracte, ți se va reduce salariul parțial sau complet. De aceea a trebuit să-mi asigur stabilitatea financiară și să continui să această poveste, astfel încât să [pot] deschide o cale pentru femeile care se vor gândi la maternitate”.

Mariel Zagunis

Scrimera americană Mariel Zagunis spune că abia așteaptă următoarele Jocuri Olimpice pentru a veni însoțită de fiica ei:

„Acum am o nouă motivație. Încerc să fac o treabă bună pentru fiica mea. Nu am mai navigat înainte în acest mod, dar sunt încântată de această călătorie. Abia aștept să merg cu ea la următoarele Jocuri Olimpice pentru a arăta că totul este posibil. Dacă vă puneți ceva în minte, puteți face ca visurile voastre să devină realitate”.

Felicitări tuturor sportivelor care luptă pentru a fi mame extraordinare ȘI sportive profesioniste! Vocile voastre vor schimba inimi, vor contribui la crearea unor proiecte de sprijin și vor salva vieți.

Sursă: LiveAction