Un proverb spune că este nevoie de un sat ca să crești un copil, pentru a arăta cât de important e ca o mamă și copilul ei să aibă o comunitate de sprijin în jurul lor. La Centrele ROUA încercăm să construim în fiecare zi această comunitate, iar focusul nostru nu este doar despre depășirea crizelor sau nașterea copilului, ci și despre sprijinirea fiecărei femei și a copilului ei, despre împlinirea potențialului său.

Alăptarea este unul dintre darurile extraordinare care contribuie la creșterea și dezvoltarea armonioasă a copilului și a relației dintre mamă și copil. De aceea, în Săptămâna Mondială a Alăptării (1-7 august), vă propunem un articol despre rolul sprijinului în începerea și continuarea alăptării.

O categorie importantă de beneficii ale alăptării vizează sănătatea mamei și a copilului. Pe site-ul Centrului pentru Prevenirea și Controlul Bolilor scrie că „laptele matern oferă copilului o nutriție ideală și sprijină creșterea și dezvoltarea lui. Copiii alăptați au un risc mai scăzut de astm, obezitate, diabet de tip 1 și sindromul morții subite a sugarului (SIDS). De asemenea, bebelușii alăptați la sân sunt mai puțin predispuși să aibă infecții ale urechii și ale stomacului.”1

În ceea ce privește sănătatea mamei, alăptarea facilitează o recuperare mai rapidă a mamei după naștere, prin producția de oxitocină. Oxitocina ajută uterul să se contracte după naștere și să revină mai repede la dimensiunea lui normală2. De asemenea, alăptarea poate reduce riscul mamei de a dezvolta cancer mamar și ovarian, diabet de tip 2 și hipertensiune arterială3.

O altă categorie de beneficii se referă la dezvoltarea relației mamă-copil: alăptarea ajută la formarea conexiunii emoționale între mamă și copil, oferă siguranță, iar îmbrățișarea bebelușului îl ajută să aibă încredere în el atunci când va crește4.

Știai că există o corelație directă între sprijinul primit și începerea, respectiv continuarea alăptării?

Din păcate, România se află printre țările europene cu cea mai mică rată de alăptare5, iar dacă ne dorim o schimbare în acest sens și să sprijinim mamele care alăptează, e necesar să înțelegem necesitatea sprijinului din trei direcții importante pentru mame: de la tatăl copilului, de la familie și din comunitate.

Primul element cheie este informarea despre beneficiile alăptării și despre motivele pentru care toate eforturile necesare merită făcute. Autorii unui studiu românesc din 2024 afirmă că dezvoltarea în maternități a unui mediu care să sprijine alăptarea și existența unor echipe interdisciplinare care să ajute mamele să alăpteze este o necesitate majoră6. De asemenea, medicii de familie, asociațiile și centrele sociale pot oferi un sprijin foarte important prin organizarea cursurilor de alăptare și prin furnizarea consultanței în domeniul alăptării.

Centrele ROUA organizează periodic cursuri de puericultură și alăptare și colaborează cu consultanți în alăptare acreditați IBCLC, astfel încât mamele să aibă acces la sprijin gratuit la început și pe parcursul alăptării.

Al doilea element, extrem de important, este atitudinea tatălui copilului. O analiză sistematică internațională, în care au fost incluse 613 articole și studii7, arată că sprijinul tatălui copilului contează enorm în decizia mamelor de a începe, de a continua sau de a opri alăptarea. În situațiile în care atitudinea tatălui copilului față de alăptare era ambivalentă sau negativă, mamele s-au simțit descurajate să continue.

Conform datelor obținute în urma analizei, comportamentele care au cel mai important rol în sprijinirea mamei să alăpteze sunt încurajările verbale primite de la tatăl copilului, atitudinea deschisă a acestuia față de alăptare, implicarea în gestionarea problemelor casei și în îngrijirea copilului. Practic, atitudinea pozitivă și colaborativă a tatălui poate influența major decizia de continua sau opri alăptarea.

Al treilea element care contează este atitudinea familiei și a celor din jur. Mai multe studii, inclusiv unul dintre studiile menționate anterior, consemnează replici din partea familiei, de tipul „laptele tău nu e bun”, „laptele tău nu e suficient de gras”, „nu ai destul lapte”, pe care femeia le aude în momente de vulnerabilitate și se descurajează, fiind astfel „încurajată” să renunțe la alăptare.

Alăptarea nu este o magie. Este o stare naturală pe care mama beneficiază, atât în folosul bebelușului cât și pentru normalizarea proceselor biologice proprii organismului ei. Este adevărat, în schimb, că alăptarea necesită un efort din partea mamei, iar la începutul procesului apar foarte multe provocări legate de atașarea copilului la sân, luarea în greutate a copilului, răni, inflamații, complicații, care necesită sprijin medical, emoțional și social, moral și practic. Tocmai de aceea, ajutorul și sprijinul pentru ea sunt esențiale în această perioadă.

Comunitatea are, de asemenea, un rol foarte important în promovarea și susținerea alăptării. Grupurile de sprijin online, întâlnirile pe viu, discuțiile cu prietenele, schimburile de experiență între mame, evenimentele, precum și amenajarea unor camere de tip „Mama și copilul” în cât mai multe locuri publice ajută enorm. În prezent, astfel de spații pentru alăptare se găsesc în unele mall-uri, restaurante, aeroporturi și sperăm că ele vor deveni ceva firesc în cât mai multe spații publice.

Procentul femeilor din România care alăptează are șanse să crească, dar ca să se întâmple asta e nevoie de implicare pe toate planurile: informare și educare despre beneficiile alăptării, promovarea sprijinului pentru mame, camere de tip „Mama și copilul” în cât mai multe spații publice. E nevoie de politici publice care să susțină mamele și tații în acest sens. E nevoie de o societate suportivă pentru mamele care alăptează și de o comunitate încurajatoare.

Foto: Camera „Mama și copilul”, Aeroportul din Chișinău

Foto: Camera „Mama și copilul”, Iulius Mall, Suceava

1 https://www.cdc.gov/breastfeeding/features/breastfeeding-benefits.html
2 https://www.canada.ca/en/public-health/services/publications/healthy-living/10-great-reasons-to-breastfeed-your-baby.html

3 https://www.cdc.gov/breastfeeding/features/breastfeeding-benefits.html

4 https://my.clevelandclinic.org/health/articles/15274-benefits-of-breastfeeding
5 https://www.ziaruldeiasi.ro/stiri/statistica-romania-are-una-dintre-cele-mai-mici-rate-de-alaptare-din-europa–330204.html
6 ROȘCA, Ioana, et al. „Are We Able to Prevent Neonatal Readmission? A Retrospective Analysis from a Pediatrics Department in Ploiești, Romania”, Medicina, 2024, 60.5: 705. https://www.mdpi.com/1648-9144/60/5/705
7 OGBO, Felix Akpojene, et al., „Breastfeeding in the community—how can partners/fathers help? A systematic review”, International journal of environmental research and public health, 2020, 17.2: 413.