Anul 2023 ne-a „oferit” o mulțime de situații de criză de gestionat împreună cu echipa centrelor ROUA. Am găsit cel puțin cinci situații repetitive, pe care le enumăr mai jos.
Prin eforturile celor care își pun capacitățile, profesionalismul și alte daruri în slujba vieții, a oamenilor din echipa ROUA, dar și prin ajutorul primit de sus și cu sprijinul generos al susținătorilor noștri, ajungem să vedem schimbări impresionante:
– femei care reușesc să iasă din relații toxice și violente în care au fost captive ani de zile, să se pună pe picioarele lor, să aibă un job, un plan de viață și motivația de a merge înainte;
– femei victime ale traficului de persoane, care, după multă terapie și sprijin de mai multe feluri, își găsesc puterea să înceapă o nouă viață, într-un mediu sigur și stabil;
– femei care își continuă școala sau își finalizează studiile; femei care devin asistente medicale, profesoare sau se întorc în domeniul în care au crezut că nu mai au nici o șansă să se întoarcă după criza care le-a pus la pământ;
– familii cu copii care sunt ajutate în cele mai dificile momente ale vieții;
– bărbați care trec prin trauma abandonării de către parteneră a copiilor.
Pentru foarte multe femei criza începe aici: omul lor drag, bărbatul la care se așteptau să le fie alături toată viața, să construiască o familie împreună, când apare copilul zice: „Dacă nu faci avort, eu plec. Alege! Eu sau copilul!”, iar femeia simte că i se sfâșie inima în două, în timp ce se gândește la o mulțime de probleme: „Cum o să mă descurc după naștere?”, „cum o să crească copilul singură?”.
În cele mai intense furtuni, cineva ajunge la aceste femei, le ia de mână și le ajută să străbată dezastrul, să depășească sentimentul că întreaga lume se prăbușește peste ele. E o urgență, fiecare secundă contează, iar singurătatea, lipsa de sprijin și gândurile negre pândesc la fiecare colț să o smulgă pe femeie și pe copilul ei. Scăparea vine din unitate: mai multe inimi care se deschid, mai multe mâini care lucrează împreună pentru a ajuta.
„În urmă cu patru ani eram foarte deprimat și supărat. Am fost părăsit de soție și am rămas cu doi copii mici în brațe. Depresia în care eram făcea ca totul să se vadă lipsit de speranță și de soluții” – Robert
Da, și bărbații trec prin situații de criză și au nevoie de ajutor. Uneori trec prin situații similare ca cea a lui Robert și devin tați singuri, alteori, cel mai frecvent, criza vine din frică, din teama de asumare a responsabilității, din incertitudini legate de cum o să fie, din starea în care nu știi ce să faci și cum să reacționezi, astfel încât să rămâi alături de femeie și de copilul vostru. Dacă ești în situația asta, sună-ne și cere ajutor! Nu ești primul care o face, iar în 2024 dezvoltarea sprijinului pentru bărbați e o prioritate pentru noi.
Acesta e „the best thing” pentru încheiere. Celor care solicită sprijin nu le dăm doar pește, ci îi învățăm să pescuiască. Dar e o muncă enormă să înveți pe cineva să pescuiască atunci când a căzut de mai multe ori în apă, a eșuat sau a fost cât pe ce să-și piardă viața în timpul unei furtuni pe apă. În aceste cazuri, întâi trebuie să-l ajuți să iasă din situația disperată în care este, să-l sprijini să-și învingă temerile și să vadă că se poate să fie din nou un pescar capabil. De aceea, deși în multe cazuri sprijinul material contează mult, în 95% din cazuri, informarea, consilierea, educația, terapia sunt direcțiile în care investim cel mai mult. Acestea împuternicesc femeia nu doar să aleagă viața copilului, ci și să poată trăi o viață echilibrată, sănătoasă alături de el.
Așa că, dacă ai nevoie de sprijin, sună-ne la *8282 și vom fi alături de tine!