Un sprijin extraordinar pentru copiii nenăscuți și părinții din întreaga lume: din ce în ce mai multe spitale au dotarea și personalul necesar pentru a salva copiii născuți prematur la 22 de săptămâni.
În astfel de momente asistența medicală este vitală, dar până de curând mulți medici aveau un blocaj puternic la nivel mental: puneau eticheta „neviabil”, fără să se gândească la soluții pentru a-i salva pe acești copii. Organizația TwentyTwoMatters a creat o hartă a spitalelor pregătite să ofere asistență medicală copiilor care se nasc prematur la 22 de săptămâni.

Organizația TwentyTwoMatters prezintă pe rețelele de socializare poveștile mai multor copii născuți prematur la 22 de săptămâni cărora li s-a oferit asistență medicală la naștere și care acum cresc frumos.

La spitalele din întreaga țară există reproșuri în ceea ce privește modul în care sunt tratați copiii născuți prematur. Mulți părinți îndurerați au urmărit neputincioși cum medicii din unele spitale au refuzat să ofere ajutor bebelușului lor născut prematur, asta în timp ce, în alte spitale, părinții aflați în aceeași situație au văzut medici care fac tot posibilul pentru a-i salva pe copiii născuți prematur.

TwentyTwoMatters încearcă să sensibilizeze publicul cu privire la șansele de supraviețuire ale bebelușilor născuți prematur, șanse care uneori sunt atât de mici… Organizația a creat o hartă a spitalelor dispuse să ajute mai degrabă decât să dea înapoi.

Întrucât vârsta viabilității (capacitatea de a supraviețui în afara uterului) continuă să se apropie de pragul de 21 săptămâni, majoritatea spitalelor rămân în urmă, considerând că este imposibil ca un copil născut înainte de 24 de săptămâni să fie salvat.

Dr. Edward Bell, medic neonatolog al Universității din Iowa, a explicat:

„Într-un interviu acordat pentru The New York Times în urmă cu aproximativ 20 de ani, am spus că cel mai mic bebeluș pe care l-am putut salva a fost născut la 24 de săptămâni. Din cauza ritmului în care se dezvoltă plămânii, nu am luat în calcul posibilitatea de a salva bebelușii născuți mai devreme. Acum mă bucur să spun că m-am înșelat. Nu-mi place să fac predicții despre ceea ce nu putem face, deoarece cel mai adesea „nu” se transformă în „poate”.

TwentyTwoMatters a trecut pe hartă doar aproximativ 100 de spitale din întreaga lume care au reușit să salveze cel puțin un copil născut la 22 de săptămâni. Pentru acești copii gingași, locul în care se nasc, contează. În acest moment, cel mai sigur loc pentru a fi născut prematur pare să fie Spitalul de Copii de la Universitatea din Iowa Stead, unde șansele de supraviețuire sunt izbitor de mari în comparație cu alte locuri.

Considerat expert în cazul bebelușilor născuți prematur, Dr. Edward Bell a început în anul 2000 Registrul celor mai mici bebeluși pentru a consemna nașterile premature ale bebelușilor care s-au născut înainte de termen și au supraviețuit. El a urmărit peste 225 de copii născuți cu o greutate mai mică de 400 de grame.

Dr. Edward Bell a continuat:

„Nașterea prematură nu înseamnă că totul este fără speranță, dar este important ca acești copii să primească rapid un tratament adecvat. Chiar și cei mai mici bebeluși au șansa de a trăi și, dacă supraviețuiesc, este probabil să ducă o viață cât se poate de bună.”

Această dorință de a încerca a ajutat Spitalul de Copii Stead Family UI să salveze 70% dintre copiii născuți acolo la 22 de săptămâni pe o perioadă de 10 ani. TwentyTwoMatters a declarat pentru Live Action News că și Spitalul de Copii și Femei din SUA, Alabama este deschizător de drumuri.

În acest spital, Unitățile de Terapie Intensivă Neonatală au atins nivelul 3 și o rată de supraviețuire de 68% pentru bebelușii născuți la 22 de săptămâni. Cu toate acestea, doar 9% dintre sugarii născuți la 22 de săptămâni în alte locații din SUA au supraviețuit.

TwentyTwoMatters speră să inspire mai mulți medici și spitale să urmeze exemplul doctorului Edward Bell și al echipei sale multidisciplinare pentru a ajuta mai mulți copii să supraviețuiască. Eticheta „viabilității” este în continuă schimbare și este diferită pentru fiecare copil în parte. Indiferent de context, fiecare dintre acești copii este încă din momentul concepției o ființă umană cu o viață pentru care merită să luptăm.

Traducere de Iuliana Pîrvu după Nancy Flanders, ‘Not hopeless’: Global map shows hospitals confirmed to have saved 22-week preemies, Live Action