A început Conferința Națională a Centrelor de Sprijin pentru Femeile Însărcinate, ediția a VI-a, Toamnă 2022. Aceasta se desfășoară în perioada 12-13 septembrie, în București.

La această ediție, printre conferențiarii din România se numără Mariana Cuceu, Președinte și co-fondator al Organizației „ Saint Paraskeva Orthodox Charity”, Alexandra Nadane, președintele Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, Călin Juravle, Brand Identity Designer Wincero și Eliza-Maria Cloțea, Medic Rezident Obstetrică-Ginecologie. Pe lângă aceștia, vor susține prezentări și trei vorbitori din partea organizației Heartbeat din S.U.A., care se vor afla în România pentru conferința European Pregnancy Help Leaders Summit.

Un element special și cu totul nou este lansarea noii identități vizuale a rețelei de centre pentru femei în criză de sarcină, care de acum poartă numele de Centrele ROUA. Roua este expresia binecuvântării cerești și simbolul regenerării:

„Ca ploaia să curgă învăţătura mea şi graiurile mele să se coboare ca roua, ca bura pe verdeaţă şi ca ploaia repede pe iarbă.”(Deut. 32, 2)

„Deşteptaţi-vă, cântaţi de bucurie, voi cei ce sălăşluiţi în pulbere! Căci roua Ta este rouă de lumină şi din sânul pământului umbrele vor învia.” (Isaia 26, 19)

A fost o deosebită onoare să avem în deschiderea Conferinței mesajul profund despre ce înseamnă ajutorarea aproapelui în domeniul pro-viață al Preafericitului Părinte Daniel, transmis prin Părintele Ciprian Ion Ioniță, Consilier patriarhal coordonator la Sectorul social-filantropic din Administraţia Patriarhală:

„Pentru creştini, naşterea de copii nu reduce niciodată femeia la o realitate pur biologică, ci îi demonstrează forţa spirituală, care rezidă în capacitatea de a se jertfi din dragoste. Faptele noastre pro-viaţă devin expresia iubirii milostive şi a purtării de grijă a lui Dumnezeu şi îi amintesc femeii că ea are o putere şi o vocaţie unică, aceea de a da viaţă.

Dar, adesea, covârşiţi de lipsurile cu care se confruntă, părinţilor – şi mai ales mamelor singure – nu le este uşor să accepte copilul ca pe un dar de sus. Iar nouă ne revine misiunea de a le restaura încrederea în Dumnezeu, devenind noi înşine braţele Lui milostive şi iubitoare. Atunci când tatăl copilului nu este lângă femeia însărcinată pentru a o proteja în cel mai vulnerabil moment din viaţa ei, atunci când în familia extinsă ori în mediul profesional apare o presiune foarte mare asupra femeii, pentru ca ea, în ciuda voinţei sale, să renunţe la copilul din pântece, femeia are nevoie ca noi, ceilalţi, să-i fim alături. Mâna întinsă de ajutor şi darurile noastre pentru mamele în criză de sarcină refac încrederea acestor părinţi în Dumnezeu şi în oameni şi împlinesc planul lui Dumnezeu de mântuire a lumii.”

Participanții de la Conferința Centrelor își doresc să întindă această mână de ajutor, lucru care i-a motivat să fie prezenți astăzi și mâine la eveniment. Iată câteva dintre impresiile lor:

„Am colege care se pot afla în situația unor crize de sarcină și aș vrea să știu spre ce le pot îndruma. Mai mult de atât, deși concret nu am întâlnit femei în criză de sarcină, m-au impresionat profund mărturiile încărcate recent de Sfânta Împărătească Alexandra și mi-au dat de gândit. Aș vrea să mă apropii mai mult de domeniu pentru că empatizez cu femeile care se află în situații care pot părea fără ieșire.” – Simona Irimiu, Project Manager

„Eu sunt nouă în domeniu. Îmi doresc să fac parte din această familie care are o misiune mai deosebită și sper să mă dezvolt ca să fiu la așteptările centrului.” – Rusu Iuliana, asistent social la Centrul Sfânta Elena, Rădăuți

„Noi reprezentăm Centrul Elena de la Rădăuți și cel care se va deschide la Suceava și ne dorim să ne îmbunătățim activitatea participând la această conferință.” – Simona Mihăilescu, coordonator Centrul Sfânta Elena, Rădăuți

„Pentru că intru în contact cu mămici care vin să nască și/sau care au probleme în timpul sarcinii, am vrut să dezvolt, să lărgesc orizontul, să știu pe lângă cum pot eu să le ajut pe partea duhovnicească, să știu unde să le îndrum să găsească suport, să treacă peste momentele grele.” – Sorin Georgescu, preot la Maternitatea Filantropia, București

„Particip ca să aflu mai multe informații despre cum putem ajuta femeile în criză de sarcină.” – Viorica Iancu, coordonator Centrul de consiliere și informare „Doamna Maria Brâncoveanu”, Râmnicu-Vâlcea

„Am ales să fiu astăzi aici pentru a dobândi o mai mare experiență în abordarea femeilor în criză de sarcină.” – Iulia-Maria Rădeanu, președinte Asociația Generații Iubite și Ocrotite, Târgu Mureș

Prima ediție a conferinței a fost organizată în anul 2019. Din anul 2021, conferința se desfășoară de două ori pe an, primăvara și toamna.

Conferința aduce împreună specialiști care lucrează sau vor să lucreze în domeniul sprijinirii femeilor în criză de sarcină – psihologi, asistenți sociali, preoți, medici, coordonatori de centre și voluntari – pentru a se forma și a se dezvolta profesional în acest domeniu.

Foto: Cătălin Apostol