Bună! Am 3 copii, toți sub 4 ani. Stau foarte aproape de mama mea și, de obicei, când suntem la muncă sau trebuie să rezolvăm treaba prin oraș îi las la ea. Fiind crescuți așa, ei sunt foarte atașați de ea și au momente în care vor să stea și să doarmă numai la ea câteva zile. Eu oricum merg să îi văd în fiecare zi, chiar dacă ei dorm acolo. Oare greșesc făcând asta? Mulți oameni au început să scoată tot felul de vorbe din cauza asta.
Irina*
Bună ziua!
Ne bucurăm că ne-ați scris! Sunt foarte multe mame în situația dumneavoastră: ocupate cu serviciul, cu responsabilitățile zilnice și cu creșterea copiilor. 3 copii cu vârste sub 4 ani deja înseamnă full time job și când spun asta, nu mă refer la 8 ore pe zi, ci la 24 din 24, pentru că mamele sunt alături de copiii lor zi și noapte. Nu știu când ar mai rămâne timp pentru un serviciu, necesar pentru acoperirea costurilor zilnice, dar și pentru propria persoană, pentru că femeia trebuie să aibă grijă și de ea însăși, ca să poată face față tuturor provocărilor zilei.
Faptul că vă puneți întrebarea dacă greșiți lăsând copiii cu bunica lor, îmi spune că sunteți o mamă grijulie și dornică să facă alegerile potrivite pentru copiii ei. Cred că cel mai bine puteți hotărî dumneavoastră împreună cu soțul dacă aceste alegeri sunt potrivite, nu altcineva, deoarece nimeni nu cunoaște toată situația, în amănunt, la fel ca dumneavoastră, deci nu e în măsură să se pronunțe.
Cu excepția femeilor casnice, toate mamele apelează la o bonă sau la o bunică pentru creșterea și supravegherea copiilor și, între cele două, bunica e de preferat, pentru că nimeni nu-i poate iubi pe copii mai mult decât ea. În plus, starea psihică a mamei care-și știe copiii în siguranță este o premisă extrem de importantă în desfășurarea optimă a altor activități pe care ea le are. Și unde / cu cine sunt copiii mai în siguranță decât la / cu bunica?
Atâta vreme cât vă asigurați că atitudinea față de copii, abordarea educației și regulile de acasă se aplică și la bunica și, mai ales, atâta vreme cât sunteți prezentă și implicată în egală măsură în viața lor, nu cred că aveți de ce să vă îngrijorați. Vă pot ajuta niște obiceiuri pe care să le respectați și care să îi ajute pe copii să înțeleagă unde este casa lor și că sunt doriți și iubiți și acolo, cum ar fi, de exemplu, dormitul acasă mai multe nopți / săptămână decât la bunica sau anumite activități pe care să le desfășurați cu regularitate împreună.
De asemenea, în funcție de vârstele lor, odată ce este posibil, e necesar să-i înscrieți la grădiniță. Intrarea în colectivitate face parte din dezvoltarea lor firească și, pe de altă parte, o ajutați astfel pe bunică să se mai elibereze măcar într-o parte a zilei și să poată avea bateriile încărcate în restul zilei.
Vă încurajez să plecați mai puțin urechea la ce spun alții, să aveți încredere că ceea ce faceți faceți bine și să vă concentrați mai mult pe a fi bucuroasă că aveți un ajutor de nădejde în mama dumneavoastră.
Iuliana Scutaru – Psiholog
*Numele a fost modificat pentru protejarea identității.
Ești însărcinată, ai născut recent sau ai copii mici? Treci printr-o perioadă dificilă, simți nevoia să vorbești cu cineva, să primești un sprijin, dar n-ai curajul să mergi la un psiholog?
Suntem aici să te sprijinim! Deschidem rubrica online „Întreabă psihologul despre sarcină și maternitate”. Tu adresezi întrebarea pe mail la psiholog@centrulsfantaelena.ro sau prin completarea unui formular, iar noi postăm pe site întrebarea împreună cu răspunsul unui psiholog.
https://forms.gle/z2W2s5xUV3FCBAoaA
Asigurăm anonimatul celor care își doresc să adreseze întrebări anonime. Serviciul este gratuit.
La întrebări vor răspunde:
Iuliana Scutaru, psiholog în cadrul Centrului de consiliere și informare „Sfânta Împărăteasă Elena”, specializată în terapie sistemică: cuplu, copil, familie.
Alexandra Efrem, psiholog clinician.
Bogdana Fati, psihoterapeut în cadrul Centrului de consiliere și sprijin „Sfânta Alexandra Împărăteasa”, cu formare în Psihoterapia Experiențială și a Unificării – centrată pe adult-copil-cuplu-familie.
Dacă ești într-o situație de criză de sarcină, poți solicita sprijinul unui psiholog sunând la linia verde gratuită a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei, 0800-070-013.