Jamie Lynn Spears, sora lui Britney Spears, avea 16 ani și interpreta un rol celebru când a aflat în mod neașteptat că este însărcinată. Jamie a ales să povestească despre bătălia crizei de sarcină și despre nașterea fiicei ei în noua ei carte, „Things I Should Have Said”.

Jamie Lynn Spears este o cântăreață și actriță din SUA, care a devenit cunoscută publicului american prin interpretarea rolului principal al lui Zoey Brooks în sitcomul pentru adolescenți Zoey 101, difuzat de canalul de televiziune Nickelodeon deținut de MTV Networks.

După ce Jamie a aflat că este însărcinată, persoanele apropiate au încercat să o determine să facă avort: „Au venit în camera mea încercând să mă convingă că e o idee groaznică să am un copil în acel moment al vieții mele. «Îți va termina cariera», «Ești prea tânără», «Nu știi ce faci», «Te putem ajuta să rezolvi această problemă», «Cunosc un medic». Toată lumea din jur nu voia decât ca această problemă să dispară”.

Foarte multe tinere și adolescente se confruntă cu aceleași presiuni atunci când le spun apropiaților că sunt însărcinate. Presiunea de a-și avorta copiii și ideea preconcepută că sunt incapabile să devină mame în acel moment (negând că sunt deja, prin faptul că poartă un copil în pântece, și ignorând faptul avortul nu le face să nu mai fie mame, ci le face mame al unui copil care a fost avortat), precum și lipsa de sprijin le determină pe multe dintre ele să-și avorteze copiii. În timp ce societatea prezintă copiii nenăscuți ca „probleme” sau „poveri” și presează femeile să facă avort, femeile în criză de sarcină au nevoie de sprijin emoțional și de soluții concrete care să le ajute pe parcursul sarcinii și după naștere.

Jamie a povestit că în timpul crizei de sarcină i-a fost luat telefonul și i s-a interzis chiar și să comunice cu sora ei: „Aveam nevoie de ea mai mult ca oricând, iar ea nu a putut să mă sprijine în momentele mele cele mai vulnerabile. Durerea că n-am putut să-i spun surorii mele ceea ce simt încă persistă și astăzi”.

Jamie spune că, pentru familia ei și pentru cei care îi gestionau cariera, imaginea și veniturile ei au contat mai mult decât viața bebelușului și decât bunăstarea și echilibrul ei. Familia dorea ca nimeni să nu știe despre sarcină, iar când Jamie a refuzat avortul, tatăl ei a început să o preseze să-și încredințeze fiica cu care era însărcinată spre adopție, ceea ce a dus la o relație tensionată între ei.

În cele din urmă, echipa ei a semnat un acord exclusiv pentru a permite revistei OK! să anunțe public vestea despre sarcină și să publice primele imagini cu fiica lui Jamie. Între timp, mama ei s-a retras la o cabană pentru a se feri de ochii lumii. Acolo, spune Jamie, „mama și-a purtat dezamăgirea așa cum își poartă jacheta ei preferată”.

Jamie Lynn Spears nu este singura celebritate care a dezvăluit presiunile de a avorta cu care s-a confruntat în timpul crizei de sarcină. Hollywood-ul are o istorie de zeci de ani în care a presat femeile să facă avort pentru a nu avea de pierdut în privința imaginii, a carierei sau a banilor. Sinead O’Connor a vorbit despre încercarea casei ei de discuri de a o determina să facă avort. De asemenea, Judy Garland, Lana Turner, Bette Davis, Ava Gardner și cântăreața Nicole Appleton au fost presate să facă avorturi.

Nicio femeie nu ar trebui să fie presată vreodată să-și avorteze copilul sau să-l încredințeze spre adopție. Cu toate acestea, un studiu a constatat că 64% dintre femeile care au suferit un avort au spus că s-au simțit presate să facă acest lucru.

În prezent, Jamie este mamă a doi copii, iar cartea ei urmează să fie lansată în 18 ianuarie 2022. Mărturia ei despre presiunile menite să o determine să-și avorteze copilul se alătură altor mii de mărturii care arată că în foarte multe cazuri avortul nu a fost și nu este despre alegerile personale ale femeii, ci despre controlul femeilor de către alte persoane care doresc să hotărască pentru ele pentru a profita de ele.

Sursă: LiveAction