Lavinia Stan este mamă a 6 copii și coach parental. Începând cu luna aprilie 2020 a susținut zeci de webinarii gratuite pe pagina de Facebook Asociației România pentru viață, în cadrul proiectului „Discută probleme de familie cu Lavinia Stan”. Webinariile se desfășoară sub forma unor prezentări legate de sarcină, naștere, familie, creșterea și educarea copiilor, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.
În cadrul webinarului „Copilul – dar al lui Dumnezeu pentru părinți”, Lavinia a vorbit despre bucuria pe care o aduce un copil în familie. Înregistrarea integrală poate fi urmărită aici.

Copilul este un furnizor de bucurie și de sentimente care nu pot fi comparate sau substituite. Din păcate, rapiditatea cu care se petrec lucrurile, presiunea și complexitatea lumii ne fac să privim creșterea unui copil ca pe o greutate.

Există persoane care au tot ce își doresc, material și financiar vorbind, și totuși seninătatea, însemnătatea, energia, satisfacția și împlinirea cu care vorbesc despre copiii lor, pălesc în fața oricăror lucruri sau succese personale.

Există persoane care aleg să nu aibă copii. Din păcate aceștia nu își dau seama că un copil este o bornă importantă de energie, pentru aceștia timpul se comprimă și nu ajung să experimenteze bucuriile, încercările, greutățile dar și satisfacțiile unui părinte.

O persoană care este și părinte se va raporta întotdeauna la copii, având ca principale repere reușitele lor sau momentele critice și provocările pe care le-a avut cu aceștia.

Trebuie să reflectăm la faptul că venirea pe lume a unui copil implică responsabilitate, dar nu în sensul de constrângere sau povară, ci este vorba despre un lucru pozitiv și luminos, despre grijă, îndrumare, inspirație.

Dacă ne împovărăm cu griji și nu ne bucură nimic din ce avem, nu facem decât să transmitem lucrurile acestea și copiilor, care își pot forma o părere greșită despre ideea de a-și întemeia propria familie.

În actul nașterii, creșterii și educației copiilor există o frumusețe aparte cu provocări, greutăți și reușite. În prezent medicina și tehnologia au evoluat, iar părinții pot profita de aceste lucruri ca să își simplifice viața de familie.

Copiii au nevoie de:

  • un mediu sigur – lucru care rezultă din armonia dintre mamă și tată. Fără acest sentiment copilul se poate simți abandonat în fața provocărilor și a nevoilor vieții;
  • iubire și afecțiune. Copilul nu se poate dezvolta armonios fără acestea;
  • sentimentul că sunt importanți pentru părinții lor: abilitatea părinților de a se detașa de probleme și de a fi prezenți cu totul pentru copiii lor;
  • să fie ascultați profund și să le fie recunoscute opiniile: acest lucru le dezvoltă încrederea de sine;
  • intimitate și de spațiu personal;
  • să le fie încurajate pasiunile;
  • un parcurs educațional bine pus la punct prin suplimentarea informațiilor și din alte surse, pe lângă cele predate la școală;
  • sănătate.

Înregistrările webinariilor pot fi urmărite în secțiunea de clipuri video de pe pagina de Facebook România pentru viață. Webinariile live se desfășoară în fiecare miercuri de la ora 20.00 pe paginile de Facebook România pentru viață și Trinitas TV.