de Alexandra Nadane
Ce faci când ești o sportivă în plină ascensiune, rămâi însărcinată și te confrunți cu presiunea uriașă pusă asupra sportivelor care devin mame în timp ce se află în topurile internaționale? Lupți cu criza de sarcină și câștigi pe toate planurile! Așa a făcut Allyson Felix. A născut-o pe Camryn și continuă să câștige.
Dacă va câștiga încă o medalie la Tokyo, Allyson, care a câștigat deja mai multe medalii de aur la campionatul mondial decât orice alt atlet, va deveni cea mai decorată sportivă de atletism din istoria olimpică. După toate aceste victorii, Allyson a declarat: „Nu există niciun motiv pentru care nu poți avea cele mai bune performanțe după ce ai devenit mamă și să faci cea mai bună treabă”.

Timp de zeci de ani, sarcina și maternitatea au fost considerate alegeri de viață condamnabile pentru sportivele profesioniste precum Allyson, care a câștigat prima medalie de argint la vârsta de 18 ani, în timp ce concura la Jocurile Olimpice de vară din 2004, la Atena. Presiunea uriașă pusă asupra sportivelor însărcinate a determinat-o anul trecut pe colega ei, Phoebe Wright, să compare vestea unei sarcini cu un adevărat „sărut al morții” pentru sportive, într-un editorial publicat în New York Times.

Cu toate acestea, când Allyson Felix a rămas însărcinată în 2018, și-a dat seama că nu era nevoie să-și pună pantofii sport în cui. Curajul, perseverența, mentalitatea de campioană aplicată atât pe teren, cât și în viața personală au determinat-o pe Allyson Felix să-și nască fetița și să participe în continuare la competiții. În 2019 a câștigat a 13-a și a 14-a medalie de aur la Campionatele Mondiale de Atletism de la Doha, la doar 10 luni după ce fiica ei, Camryn, s-a născut printr-o cezariană de urgență după o preeclampsie severă. Anul acesta participă la Jocurile Olimpice de la Tokyo, a 5-a olimpiadă din viața ei și prima de când a devenit mamă.

În ciuda succesului său profesional extraordinar, compania sponsoră, Nike, a discriminat-o în timpul sarcinii și chiar a amenințat-o cu o reducere a salariului cu 70%. Ca răspuns la criticile sportivelor printre care se numără și Allyson Felix, Nike a creat politici mai favorabile maternității, spunând: „Am crescut și am învățat cum să sprijinim mai bine femeile sportive”. Cu toate acestea, superstarurile feminine din sport continuă să părăsească Nike. Colaborarea de 7 ani dintre Allyson Felix și Nike s-a încheiat în decembrie 2017 și nu a fost prelungită.

Departe de a o împiedica să câștige, Allyson a spus că rolul de mamă a făcut-o să devină o sportivă mai bună și să devină o voce în sprijinul sportivelor care devin mame:

„Devenind mamă mi-am îndreptat atenția spre această lume în care va crește fiica mea. Nu vreau să aibă aceeași bătălie. [Maternitatea] mi-a dat acea puterea de care aveam nevoie și m-a ajutat să-mi găsesc vocea, astfel încât să pot vorbi despre aceste probleme foarte importante. ”

Lupta lui Allyson Felix pentru a determina compania Nike să extindă plățile pentru femeile însărcinate și pentru mame nu a rămas fără ecou. La începutul acestui an, Bianca Williams, o atletă din Marea Britanie sponsorizat de Nike, care a avut născut un copil în martie 2020, a contactat-o pe Allyson și i-a mulțumit. Bianca Williams a declarat „Fără ea, nu aș mai fi unde sunt acum. Îi sunt foarte recunoscătoare pentru că a vorbit, pentru că a schimbat multe vieți ale femeilor.”

Recent, Allyson a creat program de granturi pentru îngrijirea copiilor femeilor sportive, împreună cu compania sponsoră, „Athleta”, și cu Fundația Women’s Sport Foundation. Programul „The Power of She Fund: Child Care Grants” „va oferi sprijin femeilor să-și atingă potențialul, oferind resurse care să permită mamelor sportive să concureze fără bariere. Cheltuielile pentru îngrijirea copilului sunt principalele obstacole cu care se confruntă mamele sportive care doresc să rămână în competiții, în timp ce își dezvoltă familia. Credința noastră comună este că sportivele nu ar trebui să aleagă între competiții și maternitate”.

La Jocurile Olimpice de la Tokyo din acest an, fondul oferă sportivelor mame un sprijin de 200.000 de dolari, sub formă de subvenții care acoperă costurile de îngrijire a copiilor pentru sportivele calificate, alocând 10.000 de dolari fiecărei beneficiare”.

Surse: LiveActionUSA Today, Romper

Ești în criză de sarcină? Suntem alături de tine! Sună la 0800.070.013.