„Mi-am dorit foarte mult acest copil. Vestea că sunt însărcinată a venit după o perioadă foarte grea, în care îmi pierdusem orice speranță. Aveam, în sfârșit, un motiv de bucurie, iar acum simt că se prăbușește totul. Nu știu ce să fac. Mi-e teamă pentru viața mea. Mi-e teamă pentru viața copilului.”
Acestea erau o parte dintre frământările Deliei* când a sunat la linia noastră verde *8282. Vorbea cu o voce stinsă. Era pe un pat de spital, cu dureri mari. Tocmai fusese diagnosticată cu TBC. Tatăl copilului, familia și o parte dintre medici insistau ca ea să facă avort. Un singur medic a încurajat-o să păstreze sarcina și să se lupte pentru sănătatea ei.
Când am preluat apelul m-am grăbit să răspund și să ofer primul ajutor în criza de sarcină: sprijin emoțional, încurajarea de a lupta în continuare pentru sănătatea și binele ei dar și al copilului, sprijinul pentru a rezista presiunilor de a face avort. Însă, așa cum urma să se vadă ulterior, la fel ca în multe cazuri, criza de sarcină a Deliei era doar un vârful unui aisberg.

La început, discuțiile cu ea erau foarte scurte. Din cauza bolii nu putea vorbi prea mult. În puținele minute în care puteam vorbi încercam să o sprijin sufletește să meargă înainte. A urmat o pauză de două săptămâni în care nu a mai răspuns la telefon. Într-o zi m-a sunat plângând. După crize de gelozie repetate din partea partenerului. Delia s-a externat pe semnătură, înainte să fie vindecată. Starea ei de sănătate s-a înrăutățit, au apărut complicații și a pierdut copilul. Suferea foarte tare din cauza acestei pierderi și regreta că a plecat din spital la presiunea partenerului. Era clar că are nevoie de sprijin, consiliere și terapie.

Peste câteva săptămâni, Delia a reușit să ajungă la noi și așa am aflat mai multe despre situația dramatică prin care trecea. Eram în fața unei femei înalte, frumoase și educate, cu o carieră profesională de invidiat și cu o funcție de conducere într-o instituție. Din păcate, Delia a crescut într-o familie cu violență, iar când l-a cunoscut pe partenerul ei, s-a îndrăgostit de el pentru că îi oferea ceea ce îi lipsea: grijă și atenție. După o vreme au ieșit la suprafață problemele pe care le avea el: alcoolism, violență, pornografie.

Delia conștientiza cât de distructivă este această relație, dar îi era greu să se desprindă. Părinții au încercat să o ajute să scape, dar ea se întorcea mereu în acest mediu nociv, fizic și sufletește. Povestea ei a continuat, împreună cu noi, dar despre asta vă vom povesti altă dată. Acum vrem să tragem, din nou, semnalul de alarmă. Statisticile din SUA arată că, în medie, femeile reușesc să iasă dintr-o relație toxică ABIA la a 7-a încercare, timp în care au nevoie de mult sprijin (Sursă: https://bit.ly/3nP2Ycc).
Mai multe studii arată că partenerii violenți sau toxici cer mult mai frecvent femeilor să facă avort, față de bărbații non-violenți. Iar problemele nu se opresc aici: un alt studiu arată că bărbații violenți determină avorturi repetate. Practic, sunt femei care din cauza presiunilor agresive din partea partenerului violent ajung să facă avort fără voia lor, își pierd puterea de a ieși din relația care le face rău, iar ciclul violenței și avorturile se repetă în mod constant, până când relația degenerează și mai mult.

Dacă ai rămas însărcinată în timp ce ești într-o astfel de relație, este esențial să ceri spriji cât mai curând, pentru că presiunile pot lua proporții foarte repede și în direcții nebănuite.
Noi oferim în fiecare zi sprijin gratuit femeilor în criză de sarcină. Sună-ne la *8282 și vom fi alături de tine!

Surse studii:
SANCHO-ROSSIGNOL, Ana, et al. The association of maternal exposure to domestic violence during childhood with prenatal attachment, maternal-fetal heart rate, and infant behavioral regulation. Frontiers in psychiatry, 2018, 9: 358.
MARTIN-DE-LAS-HERAS, Stella, et al. Maternal outcomes associated to psychological and physical intimate partner violence during pregnancy: A cohort study and multivariate analysis. PLoS one, 2019, 14.6: e0218255.
SAFTLAS, Audrey F., et al. „Prevalence of intimate partner violence among an abortion clinic population”. American journal of public health, 2010, 100.8: 1412-1415.
SILVERMAN, Jay G., et al. „Male perpetration of intimate partner violence and involvement in abortions and abortion-related conflict”. American journal of public health, 2010, 100.8: 1415-1417.
HALL, Megan, et al., „Associations between intimate partner violence and termination of pregnancy: a systematic review and meta-analysis” în rev. PLoS medicine, 2014, vol. 11, nr.1. Disponibil la: https://journals.plos.org/plosmedicine/article?id=10.1371/journal.pmed.1001581
BAŁANDA-BAŁDYGA, Agnieszka, PILEWSKA-KOZAK, Anna B., DOBROWOLSKA, „The correlation between social support and attitudes of teenage girls towards their pregnancy and childbirth”, în rev. Medical Studies/Studia Medyczne, Editura Termedia, Poznan, vol. 38, nr.1, pp. 44-53.