Dacă în urma unor investigații medicale realizate în timpul sarcinii ai primit vestea că este posibil ca bebelușul tău nenăscut să aibă o problemă gravă de sănătate și ți se spune că acesta ar putea muri în timpul sarcinii, la naștere sau la scurt timp după naștere, este foarte important să cauți sprijin și să știi că alegerea vieții este cea mai bună alegere. Este cea mai bună alegere pentru psihicul tău și pentru copilul a cărei viață nu va fi oprită în mod brutal prin avort.
Poate că ai auzit de multe ori în jurul tău: „Acest copil nu este viabil”, „Nu are nici o șansă să supraviețuiască”, „Va muri oricum în timpul sarcini sau la naștere. De ce să nu-l avortezi?” sau „Îți produci mai multă suferință dacă continui sarcina” ori ai fost acuzată că ești inconștientă sau că nu-ți pasă de tine.
Părinții care primesc o astfel de veste în timpul sarcinii trec printr-o criză de sarcină foarte puternică. În inima lor se dă o bătălie între dragostea pentru copilul lor nenăscut, presiunile celor din jur, incertitudinile legate de perioada sarcinii și de naștere, precum și teama de suferința pe care ar putea să o producă moartea copilului lor. De aceea părinții au o nevoie vitală de sprijin și de profesioniști care să le fie alături.
Studiile din ultima vreme arată că alegerea vieți pentru un copil nenăscut bolnav în fază terminală este asociată cu rezultate mai bune pentru sănătatea mintală a părinților, comparativ cu alegerea avortului.
Un studiu publicat în 2018 de Charlotte Wool și colaboratorii a constatat că 97,5% dintre femeile care au născut bebeluși cu boli terminale au considerat că, născându-și copilul, au luat cea mai bună decizie. Autorii au scris: „Părinții au considerat bebelușul ca parte a familiei lor și au avut ocazia să-și manifeste dragostea, să-și întâlnească copilul, să-l țină în brațe și să-și manifeste grija față de el. Deși este un moment dificil din punct de vedere emoțional, acești părinți au trecut printr-o experiență transformatoare, care le-a dat puterea să meargă mai departe, o experiență care rămâne în timp”.
Denise Côté-Arsenault și colaboratorii au concluzionat într-un studiu publicat în 2015 că părinții care au născut copilul au simțit o stare de „mulțumire că au putut petrece cât mai mult timp cu bebelușul lor”.
În alt studiu publicat în 2011, Denise Côté-Arsenault și Erin Denney-Koelsch au constatat că părinții care au ales viața au o stare emoțională mai bună decât cei care au făcut avort, autorii au scris: „Impresia noastră generală a fost că părinții, în ciuda durerii lor, au demonstrat dragoste pentru bebelușul lor și au fost hotărâți să găsească un sens care să onoreze viața copilului lor”.
Un alt studiu publicat în 2015 de Heidi Cope și colaboratorii a concluzionat: „Continuarea sarcinii a fost asociată cu mai puțină suferință psihiatrică la femei. Ca grup, femeile care au continuat sarcina au raportat un nivel mai mic de disperare, comportament evitant, depresie, comparativ cu femeile care au încheiat sarcina.
Alegerea de a întrerupe sarcina pare să crească probabilitatea de a experimenta sentimente de vinovăție, chiar și în cazul anomaliilor fetale grave”.
Un alt studiu publicat în 2005 de Margarete Sandelowski și Julie Barroso a constatat că în cazul cuplurilor care au trăit o traumă în urma întreruperii sarcinii, „femeile s-au simțit ca și cum s-ar fi trădat pe ele însele și pe bebelușii lor”.
Un alt studiu publicat în 2009 de Anette Kersting și colaboratorii a constatat că aproape 17% dintre femeile care au avortat copii nenăscuți cu boli terminale au fost diagnosticate cu o boală psihică, cum ar fi tulburarea de stres post-traumatic, anxietatea sau depresia, în termen de 14 luni după avort.
Pentru o perspectivă mai amplă cu privire la impactul avortului asupra psihicului femeii este nevoie de studii longitudinale, care să analizeze impactul psihologic al avortului pe termen mediu și lung, și de cercetători dornici să se dedice pentru a dezvolta acest domeniu de studii.
Ai aflat vestea că ai putea naște un copil cu o problemă de sănătate? Suntem alături de tine. Oferim consiliere psihologică gratuită, sprijin emoțional și soluții practice pentru depășirea crizei de sarcină. Sună la 0800.070.013 – linia gratuită pentru femeile în criză de sarcină a Asociației pentru sprijinirea femeii însărcinate și a familiei.
Sursă: LiveAction