Lavinia Stan este mamă a 6 copii și coach parental. Începând cu luna aprilie 2020 a susținut 19 webinarii gratuite pe pagina de Facebook Asociației România pentru viață, în cadrul proiectului „Discută probleme de familie cu Lavinia Stan”. Webinariile se desfășoară sub forma unor prezentări legate de sarcină, naștere, familie, creșterea și educarea copiilor, urmate de sesiuni de întrebări și răspunsuri.
La webinarul de miercuri, 9 decembrie, Lavinia a vorbit despre realități, temeri și soluții la schimbările apărute în timpul sarcinii. În textul de mai jos puteți găsi câteva idei transcrise. Înregistrarea integrală poate fi urmărită aici.
O femeie însărcinată trece printr-o serie de transformări: pe plan emoțional, hormonal, corporal. Relația cu familia se schimbă, dar și relația cu ea însăși. Sarcina este realitatea schimbării pe toate planurile, de aceea este firesc să existe sentimente de anxietate. Nici o femeie însărcinată care experimentează frica nu trebuie să se simtă slabă sau nepregătită. Este vorba doar de un mecanism de apărare și de rezistență a psihicului la schimbările care se petrec și la cele ce vor urma.
În primul trimestru de sarcină femeile primesc diferit această veste:
- femeile care așteaptă copilul strălucesc de fericire, au speranță și își asumă schimbările cu optimism.
- femeile care au trăit experiența unui avort spontan sau au născut un copil mort se confruntă cu sentimente de angoasă, teamă și anxietate. Multe dintre ele aud această replică dureroasă „Lasă, că ești tânără, ai timp să faci alt copil!”, însă în realitate fiecare copil este unic. Acel copil pierdut este de neînlocuit, iar ele vor rămâne întotdeauna mamele unor copii nenăscuți. Acestora le recomand să își acorde timp, să fie înțelegătoare și îngăduitoare și să încerce să repare durerea din trecut, astfel încât să aibă puterea să se conecteze cu ce se întâmplă în prezent. În acest moment este vorba de o nouă sarcină, de un copil care are nevoie de mama lui. El preia toate emoțiile mamei, care-l vor influența după ce se va naște. Este necesar ca aceste femei să privească lucrurile într-un mod optimist.
- femeile care au aflat în mod neașteptat că sunt însărcinate. Acestea experimentează sentimente de confuzie, panică, spaimă și gândul că singura „soluție” este avortul. Ele au nevoie să găsească putere și să depășească rușinea de a vorbi despre sarcină, indiferent dacă este vorba despre vârsta la care au rămas însărcinate sau despre faptul că nu se simt pregătite să fie mame. Ele au nevoie să fie sprijinite de cei din jur. Este este important să filtreze sfaturile pe care le primesc de la apropiați (familie, rude, prieteni). Replicile precum: „Nu-ți mai trebuie copil la vârsta asta”, „N-ai ce face?”, „Doar nu vrei să o iei de la capăt?”, nu ar trebuie să încline balanța pentru o decizie sau alta. Aceste persoane nu își pot exercita un verdict de viață sau de moarte asupra copilului din pântecele mamei.
Pe cei care întâlnesc femei în criză de sarcină, îi îndemn să aibă curajul să ajute cu o vorbă bună, cu o informație despre diferite centre care le pot ajuta cu servicii gratuite, cu un sfat. Importat este să înțeleagă că o femeie într-o astfel de situație este vulnerabilă și confuză, nu are nevoie să fie îndemnată să facă avort sau să fie mustrată pentru că a rămas însărcinată, ci are nevoie să se simtă sprijinită și înțeleasă.
În al doilea trimestru de sarcină:
- burtica crește, iar mama devine conștientă că acolo este un copil care se dezvoltă, de care trebuie să țină cont și a cărui prezență este din ce în ce mai vizibilă;
- este perioada în care mamele ar trebui să pună mai mult accentul pe sănătate, odihnă, grijă și relaxare;
- încep să apară gândurile cu privire la cum va fi ca viitoare mamă. Orice gând ineficient, care tulbură liniștea și starea de bine a mamei, trebuie îndepărtat;
- este perioada în care femeile însărcinate se documentează și citesc despre experiența de a fi mămică, însă este foarte important ca acestea să se informeze din surse sigure și să nu se încarce negativ, în urma experiențelor mai puțin fericite ale altor mame.
În al treilea trimestru de sarcină:
- apare frica de naștere, care poate fi eliminată prin: rugăciune; dicuții cu proaspetele mămici, care pot povesti într-un mod optimist și pozitiv despre experiența lor și prin menținerea unei relații cu medicul de familie sau medicul ginecolog;
- poate apărea criza de identitate: ajută foarte mult dacă viitoarele mămici spun lucruri puternice despre ele, în aceste situații. Identitatea unei femei nu se confundă o dată ce a rămas însărcinată, aceasta rămâne soție, soră, prietenă, angajată, dar devine și mamă;
- relația cu partenerul trebuie să fie una echilibrată, bazată pe înțelegere, sprijin și susținere, pe exprimarea nevoilor și împărtășirea temerilor și problemelor.
Ești însărcinată și ai nevoie de sprijin emoțional sau de un ajutor de urgență? Sună la 0800.070.013.